Ένας έμπειρος Έλληνας προπονητής ταυτίζεται απόλυτα με τις μπασκετικές αρχές του οργανισμού του Προμηθέα Πάτρας. 

Οι «πορτοκαλί» της Πάτρας θεωρούνται δικαίως μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ. Μπορεί να μετρούν λίγα χρόνια ιστορίας αλλά οι υποδομές που έχουν δημιουργήσει, το πρόγραμμα «Νους» που θα μας απασχολήσει εκτενώς σε μελλοντικό blog και η διοικητική σταθερότητα είναι φαινόμενα που δε συναντάς συχνά στο ελληνικό basketball, ειδικά στην περιφέρεια. 

Για τη σεζόν 2023 – 24 επιλέχτηκε ο coach Ηλίας Παπαθεοδώρου ως ο άνθρωπος που θα οδηγήσει τους Πατρινούς με οδηγό μια λέξη που αποτελεί την μπασκετική τους κατεύθυνση και καύσιμο ταυτόχρονα: Κίνητρο. 

«… Θέλουμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια, να φτιάξουμε ένα νέο περιβάλλον με νεαρούς αθλητές που θα έχουν κίνητρο και με τη δική μας κατεύθυνση να έχουμε καλή και πετυχημένη χρονιά», δήλωσε ο έμπειρος Έλληνας προπονητής με διακρίσεις τόσο σε συλλογικό όσο και ομοσπονδιακό επίπεδο και συνέχισε με μια εντυπωσιακά ειλικρινή τοποθέτηση σχετικά με τη στελέχωση της ομάδας του.  «Δεν θα επιλέξουμε τους καλύτερους, αγωνιστικά, παίκτες, αλλά αυτούς που έχουν την σωστή νοοτροπία. Κίνητρο για διάκριση, διάθεση να προπονηθούν σε υψηλό επίπεδο (ποιότητας και έντασης), αθλητές με ενθουσιασμό. Ο ενθουσιασμός ξεκινάει από την διοίκηση, τους προπονητές και καταλήγει στους παίκτες. Θέλουμε Αθλητές που θα βάλουν τον εαυτούς τους στην λογική της ομαδικής συνεργασίας και μέσα από αυτό θα πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους.»

Η αρχή της σεζόν έφερε νικηφόρα αποτελέσματα αλλά και ήττες. Ενδεικτικότερες της νοοτροπίας του coach Παπαθεοδώρου ήταν όμως οι συγκρατημένες δηλώσεις του μετά από την ευρεία επικράτηση του Προμηθέα επί της BK Opava με 115 – 66 για το Basketball Champions League. «Είχαμε συζητήσει με βάση το προηγούμενο εντός έδρας παιχνίδι με την Καρδίτσα. Σήμερα ήμασταν πειθαρχημένοι και σοβαροί για 40', είχαμε καλή εικόνα για μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι μας».

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου πάντως από την pre-season ακόμα οριοθέτησε υψηλούς στόχους χωρίς να κρύβεται: « Υπάρχουν αρκετοί στόχοι μπροστά μας. Αγωνιστικοί πρώτα από όλα. Ο πρώτος είναι, δημιουργώντας το σύνολο που θέλουμε, να έχουμε μία καλύτερη πορεία από φέτος. Άρα η είσοδος στην πρώτη τετράδα είναι βασικός στόχος.

Δεύτερος στόχος είναι η ομάδα να δώσει το παρών στο Final Eight του Κυπέλλου, κάτι που δεν κατάφερε φέτος επειδή το σύστημα ήταν λίγο περίεργο. Θεωρώ δεδομένο ότι ο Προμηθέας πρέπει να βρίσκεται στο Final Eight και να προσπαθήσει να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται.

Ο τρίτος στόχος είναι η πρόκρισή μας τουλάχιστον στην επόμενη φάση στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Δεν θέλω να μιλήσω για Final Four ή 8αδα, αλλά έχουμε κίνητρο και διάθεση να κυνηγήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

Πάντα στο πλάνο του Προμηθέα Πάτρας, team partner της Crossover Basketball, είναι η ανάπτυξη νέων αθλητών δίνοντας τους τη δυνατότητα να γίνουν βασικά στελέχη της ομάδας τα επόμενα χρόνια κι έτσι να διεκδικήσουν μια θέση στο κορυφαίο επίπεδο της Euroleague τα επόμενα χρόνια, όπως ο Λευτέρης Μαντζούκας με τη μετεγγραφή του στον Παναθηναϊκό και ο Γιώργος Τανούλης με τη μετεγγραφή του στον Ολυμπιακό. Αυτός ο στόχος αλλά και το συνολικό αθλητικό περιβάλλον καθιστούν τον Προμηθέα Πάτρας ελκυστικό προορισμό για κάθε φιλόδοξο αθλητή, Έλληνα ή ξένο. 

Η φιλοδοξία πάντως του Ηλία Παπαθεοδώρου περιγράφεται από τον ίδιο με σαφήνεια: 

«… Δύσκολα κάνεις μακροχρόνια πλάνα όταν είσαι προπονητής. Κάθε χρόνο προσπαθώ να αποδεικνύω μέσα από την δουλειά μου, ότι αξίζω να βρίσκομαι σε αυτό το επίπεδο.»

 

Τελευταία αποτελέσματα/σκορ

 

Προμηθέας Πατρών – RYTAS VILNIOUS 78-76

Περιστέρι - Προμηθέας Πατρών  76 - 71

Προμηθέας Πατρών – Μαρούσι  111 - 92

Προμηθέας Πατρών – BK OPAVA   115 - 66

Προμηθέας Πατρών - Α.Σ. Καρδίτσας  87 - 75

ΠΑΟΚ - Προμηθέας Πατρών  80 -95 

September 08, 2023