Συγκεντρώσαμε μερικές από τις δηλώσεις του προπονητή του Άρη Midea Γιάννη Καστρίτη, για να προσεγγίσουμε τον αγωνιστικό χαρακτήρα του «Αυτοκράτορα» στην επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

 

Το αθλητικό κλισέ λέει πως οι ήττες είναι σαν την κοπριά, μυρίζουν άσχημα αλλά θρέφουν την ανάπτυξη. Η προφανής διαφορά είναι, ότι το θερμοκήπιο δεν είναι σαν τα αποδυτήρια, τα φυτά δεν έχουν τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των επαγγελματιών αθλητών και βέβαια δεν έχουν παρατηρηθεί γκρίνια και απογοήτευση στη χλωρίδα. 

Καλύτερα λοιπόν ακόμα κι όσο χτίζεται μια ομάδα να νικάει και μέσα από μια επιτυχημένη διαδικασία να βελτιώνεται αγωνιστικά έχοντας και καλή ψυχολογία. Κάτι σαν τον ΑΡΗ Midea των τελευταίων εβδομάδων δηλαδή! 

Παρά το ότι η χρονιά ξεκίνησε με ήττες από τους νικητές του ελληνικού πρωταθλήματος και του Eurocup, ήταν ίσως ήττες τοποθετημένες σε βολικό χρονικά σημείο με το minimum αγωνιστικό και ψυχολογικό κόστος. Το κυριότερο; Δεν ήρθαν με κατεβασμένα τα χέρια. 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του coach Καστρίτη μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό: «…Νομίζω πως, αν όχι για όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, για τη συντριπτική πλειοψηφία του αγώνα ήμασταν μέσα στη διεκδίκηση της νίκης. Υπήρξαν κάποιες στιγμές όπου ο Ολυμπιακός έδειξε την ποιότητα του και στο τέλος κέρδισε. Συγχαρητήρια για τη νίκη τους, όμως συγχαρητήρια αξίζουν και στα δικά μας παιδιά για την προσπάθεια τους. Κάθε στιγμή που βρίσκονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι μία ευκαιρία για να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στο χέρι μας να το συνεχίσουμε και να χτίζουμε καθημερινά μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο.»

Το επιθυμητό σημείο περιλαμβάνει προφανώς, εκτός από τη διαρκή προσπάθεια, τα αποτελέσματα, τα οποία ήρθαν στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου με διαδοχικές νίκες επί του Απόλλωνα Πατρών, της Turk Telekom, της Καρδίτσας Ιαπωνική, της Slask Wrotslaw και της ΑΕΚ Betsson. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των νικηφόρων αγώνων του «Αυτοκράτορα» το hustle παιχνίδι και η μεγαλύτερη διάθεση που έδειξαν οι παίκτες του Γιάννη Καστρίτη ακόμα κι όταν δεν παίχτηκε υψηλού επιπέδου basketball. 

Αντιπροσωπευτικές των παραπάνω,  οι δηλώσεις του Έλληνα προπονητή μετά από ένα κακό ποιοτικά μεν, νικήφορο δε ματς με την ΑΕΚ: «… Επιθετικά δεν είμαστε στο σημείο που θα θέλαμε και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε, είναι φυσιολογικό για τα προβλήματα που έχουμε, όπως είναι οι τραυματισμοί και οι αφίξεις καινούριων παικτών. Όμως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι, πως παλεύοντας με νύχια και με δόντια η ομάδα έχει κάνει πέντε νίκες, οπότε ότι και αν γίνεται μέσα στην χρονιά, εμείς πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτή την συνταγή. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είμαστε σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε κάτι διαφορετικό ή κάτι καλύτερο από αυτό που είμαστε.»

Ο  ΑΡΗΣ Midea, team partner της Crossover Basketball σε σχέση με την περσινή ομάδα έχει να διαχειριστεί και την πρωτόγνωρη για αυτό το ρόστερ συνθήκη των δύο αγώνων μέσα στην ίδια εβδομάδα. Προφανώς αυτό επιβαρύνει το αγωνιστικό – προπονητικό πρόγραμμα αλλά είναι επίσης προφανές ότι μια ομάδα δεν «μεγαλώνει» χωρίς ευρωπαϊκές συμμετοχές και παραστάσεις.   Η προσπάθεια πάντως στο μυαλό του Γιάννη Καστρίτη πρέπει να είναι ενιαία: «Δε δίνουμε κάποια προτεραιότητα, είμαστε ο ΑΡΗΣ, στόχος είναι να μπαίνουμε σε κάθε παιχνίδι για να διεκδικήσουμε τη νίκη. Πάντα υπάρχει και ο αντίπαλος, ειδικά στο EuroCup οι ομάδες είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Δε θέλω να αναφερθώ σε κομμάτι ποιότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση τα μπάτζετ των αντιπάλων μας είναι αρκετά υψηλά. Όμως έχουμε αποδείξει ποια είναι η φιλοσοφία μας όσο διάστημα εγώ και οι συνεργάτες μου βρισκόμαστε στον ΑΡΗ, ότι ανεξαρτήτως αντιπάλου η ομάδα αγωνίζεται με στόχο την νίκη. Αυτό θα κάνουμε και φέτος είτε πρόκειται για ευρωπαϊκό παιχνίδι, είτε για ελληνικό. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα για να διεκδικήσουμε τη νίκη».

Θα έρθουν και μήνες που το ισοζύγιο νικών – ηττών δεν θα είναι θετικό και πιθανώς έρθουν και κάποια σκληρά αποτελέσματα. Σε ένα καπαρωμένο μεταξύ δύο ομάδων ελληνικό πρωτάθλημα, η προοπτική της διάκρισης στο Eurocup μοιάζει πιο εφικτή, αν και οι οικονομικές συγκρίσεις τρομάζουν. Πολύ πολύ έγκαιρα πάντως και πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων, ο προπονητής του ΑΡΗ Midea είχε οριοθετήσει τους φετινούς στόχους της ομάδας του:  «Δε θα πω κάτι για τον τελικό στόχο της ομάδας γιατί δεν παίζουμε μόνοι μας, εξαρτάται και από τους αντιπάλους αλλά και από τις συγκυρίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Στόχος μας και στο ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά και στο τέλος της, είναι να κάνουμε τον κόσμο μας υπερήφανο και να είναι ικανοποιημένος απ’ αυτά που θα έχει δει μέσα στο παρκέ».

 

Αν μη τι άλλο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι, είτε νίκησαν είτε ηττήθηκαν, οι παίκτες του Γιάννη Καστρίτη δεν προσπάθησαν. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

September 08, 2023