Απέμενε 0,5 του δευτερολέπτου για το τέλος της 2ης περιόδου. Ο coach Γιάννης Καστρίτης κάλεσε time out ζητώντας παράλληλα από τους διαιτητές να ελέγξουν, μήπως απέμενε περισσότερος χρόνος. Σχεδίασε την τελευταία επίθεση του ημιχρόνου για ένα tip στην μπάλα μια που σε πέντε δέκατα πάσα και σουτ δεν μπορούν να είναι εντός χρόνου.

 

Η επίθεση του ΑΡΗ Midea μπήκε σε κίνηση για να μετακινηθεί μαζί της όλη η άμυνα του Παναθηναϊκού και πράγματι Μήτογλου και Λεσόρ κινήθηκαν εκτός ρακέτας για να μαρκάρουν πιθανό σουτ. Το σενάριο όμως ήταν πιο κινηματογραφικό!

 

Ο Κατσίβελης από την τελική γραμμή ύψωσε την μπάλα στο μέσο της ρακέτας των Πρασίνων για να απογειωθεί ο Κρις Μπάνκστον και να απειλήσει με κατεδάφιση το καλάθι. Ένα κάρφωμα ως το απόλυτο highlight στις πρώτες αγωνιστικές της Stoiximan Basket League. Ένα tomahawk dunk κατευθείαν για …σήμα αθλητικής εκπομπής!

 

Κατά τα λοιπά ο ΑΡΗΣ Midea, team partner της Crossover Basketball έβαλε δύσκολα σε μια Euroleague ομάδα, όπως ο φετινός Παναθηναϊκός με υπερπολλαπλάσιο budget και πληθώρα επιλογών σε backcourt και frontcourt.

 

Ο συνήθης ύποπτος Βασίλης Τολιόπουλος έδωσε το έναυσμα για να πάρει φωτιά το έτσι κι αλλιώς θερμό και κατάμεστο Nick Galis Hall, ο Γκάλινατ πάλεψε κι έδωσε λύσεις, όπως και οι Σανόγκο, Κατσίβελης. Ο Κρις Μπάνκστον έδωσε πολλές μάχες και κέρδισε πολλές ειδικά στην επίθεση του Αυτοκράτορα.

 

Μετά το ματς οι δύο προπονητές δήλωσαν:

 

Εργκίν Αταμάν:

 

«Παρότι ήρθαμε χθες από το Βερολίνο χωρίς να κάνουμε ιδιαίτερη προετοιμασία. Ξέρουμε ότι ο Άρης παίζει επιθετικά, υπάρχει πάντα μια δύσκολη ατμόσφαιρα και δεν είναι εύκολο, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες.

 

Στο πρώτο ημίχρονο μείναμε στο παιχνίδι, ο Άρης επέστρεψε στο παιχνίδι. Στην τρίτη περίοδο κινηθήκαμε έξυπνα στην επίθεση και αντιμετωπίσαμε την άμυνα του Άρη και πήραμε μια σημαντική διαφορά.

 

Ήταν σημαντικό στο τέλος ότι παρότι δεν παίξαμε σπουδαίο μπάσκετ, δείξαμε χαρακτήρα και παίξαμε διαφορετικά. Ήμασταν πολύ καλοί στην άμυνα, κρατήσαμε τον Άρη χαμηλά στο σκορ, στους 65 πόντους, και είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς.

 

Ο Άρης βρήκε πολλούς πόντους από χαμηλά, από τον Κατσίβελη. Κάναμε κάποιες προσαρμογές στο low post και βρήκαμε πόντους με τον Λεσόρ και τον Μήτογλου καθώς ο Άρης έπαιζε με κοντούς.»

 

 Γιάννης Καστρίτης:

 

«Ήταν κομβικό το ξεκίνημα του 3ου δεκαλέπτου. Ήμασταν παθητικοί στην άμυνα και ο ΠΑΟ βρήκε φάσεις στη ρακέτα μας. Λόγω της διαχείρισης των φάουλ δεν είχαμε το rotation που θα θέλαμε. Συγχαρητήρια στο ΠΑΟ, έπαιξε καλά και έδειξε ότι ήθελε τη νίκη. Δεν μπορώ να έχω παράπονο από τα παιδιά. Κοίταξαν στα μάτια έναν αντίπαλο υψηλού επιπέδου. Αν δεν κάνεις το σχεδόν τέλειο παιχνίδι απέναντι σε τέτοιες ομάδες, θα σου κοστίσει»

 

Συμπλήρωσε επίσης για την κριτική που δέχεται ο ΑΡΗΣ Midea περί πολύ επιθετικής άμυνας:

 

«Μας ενδιαφέρει να κάνουμε τη δουλειά μας. Δε θα αναλύσω πως παίζουμε άμυνα. Παίζουμε με τον μοντέρνο τρόπο. Η απάντησή μου είναι, αν πρέπει να δώσω μια απάντηση, πως στο Eurocup ο Άρης έχει την καλύτερη άμυνα και με διαιτητές Ευρωλίγκα. Σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι οι αντίπαλοι αναφέρονται στην άμυνά μας και στον τρόπο που παίζουμε. Μας αρέσει όμως αυτό. Δεν είναι μομφή αυτό για την ελληνική διαιτησία. Απλά η Ευρωλίγκα έχει τους καλύτερους.

 

Ο κόσμος του Άρη είναι εδώ. Σε κάθε αγωνιστική έχουμε πολύ κόσμο, που είναι ο πιο μπασκετικός. Δεν έρχονται να δουν πάλη, αλλά κάτι που τους αρέσει και τους εκφράζει. Πρώτο κριτήριο λοιπόν είναι η προσέλευση του κόσμου και τα αποτελέσματα της ομάδας».

 

Το πιο σημαντικό και όμορφο ήταν η απίστευτη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλοι του Άρη χωρίς να γίνει το παραμικρό σε ένα ματς με πολλή ένταση και πάθος. Ήταν εξαιρετικό και τους ευχαριστούμε. Είναι από τις εικόνες που αναβαθμίζουν όλη τη λίγκα και το επίπεδο του οργανισμού.

 

Ήταν ένα ακόμα παιχνίδι πολύ υψηλού επιπέδου, είχε έρθει ο Παναθηναϊκός για να δώσει το 100%. Είχαν προσδώσει από πριν σπουδαία σημασία στο ματς. Τα παιδιά μας ήταν έτοιμα, ανταποκριθήκαμε σε μεγάλο βαθμό ειδικά στις θέσεις των ψηλών. Παρότι φάνηκε να ξεφεύγει το παιχνίδι στην αρχή, αλλά κλείσαμε το ημίχρονο μπροστά.

 

Στην τρίτη περίοδο μπήκαμε αντίθετα. Επιτρέψαμε στον Παναθηναϊκό, μας πίεσε και εμείς τους αφήσαμε να βρουν καθαρές φάσεις και να πάρουν μια διαφορά που ήταν πολύ σημαντική. Μοιραία στο τέλος μείναμε από δυνάμεις. Αυτό συνέβη στα μέσα του τέταρτου δεκαλέπτου, ενώ είχαμε να διαχειριστούμε και το πρόβλημα με τα φάουλ. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας, δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Σε δύο μέρες παίζουμε με τη Μπουργκ και πρέπει να είμαστε έτοιμοι σωματικά και πνευματικά για το παιχνίδι».

November 12, 2023